Причини зробити проект TruthDB

Кожен день я все більше й більше розумію, наскільки проект TruthDB потрібен мені. Цей проект потрібен мені і іншим людям.

Люди з усього світу спілкуються кожен день. Люди обмінюються інформацією, аналізують інформацію, міркують над отриманою інформацією, роблять висновки, передають іншим людям свої думки. На основі отриманої інформації люди формують переконання, приймають рішення. Ці рішення підштовхують людей на конкретні дії. Дії людей міняють світ. Масштаби змін можуть бути різні. Звичайні люди призводять до змін власного життя. Керівники компаній міняють життя всіх людей, що пов’язані з компанією. Президенти країн міняють життя всіх громадян.

В деяких сферах життя люди знайшли інструменти, які допомагають їм приймати правильні рішення. Зазвичай це ті сфери, де помилка може коштувати життя, і це буде помітно негайно. Наприклад, правила дорожнього руху чітко визначені, їх всі дотримуються. Помилка на дорозі може закінчитися дуже прикро. Це просто і зрозуміло. Але існують такі сфери життя, де наслідки прийнятих рішень майже непомітні. Одна з цих сфер - це спілкування. Ми займаємося цим кожен день, але ніхто не хоче навчитися робити це правильно.

Якщо дві людини мають різні переконання, як їм визначити, хто з них правий? Ця ситуація цікава тим, що вона означає, що мінімум один з двох людей точно помиляється. Це є індикатором, що треба переглянути свої погляди. Подібну ситуацію потрібно цінувати.

Якщо дві людини мають однакові переконання, тоді вони двох можуть помилятися. Але немає нічого, щоб їм на це вказувало. Такі хибні колективні переконання виявити набагато складніше.

Деякі переконання можуть бути дуже складні за кількістю логічних ланцюжків, які вони тягнуть за собою. Якщо почати розплутувати ці ланцюжки, то можна заплутатися. Одне переконання може триматися на двох інших, а інші два - ще на 4 переконаннях, а наступні 4 переконання тримаються ще на 8 переконаннях.

image

Утримати в голові всю цю ієрархію переконань неможливо. Людина однопоточна, вона може тримати в голові тільки одну логічну одиницю в один момент часу. Тому під час спілкування доводиться переключатися з однієї теми на іншу. Тем може піднятися настільки багато, що їх буде складно утримати в голові. Але важливо довести до логічного кінця всі підняті теми. Якщо щось пропустити, тоді першочергова тема не буде розглянута повністю.

Деякі теми настільки складні, що для їх повного розбору потрібні дні, тижні, місяці безпреревного спілкування. Це, наприклад, політика. Це вище можливості однієї людини. Особисто мені здається, що спілкування на одну тему більше 10 хвилин вже достатньо, щоб заплутатися.

Я не згадував логічні помилки, особисту зацікавленість, настрій, стан психічного і морального здоров’я, емоції. Все це впливає на якість спілкування.

Потрібен інструмент для спілкування на складні теми. Цей інструмент повинен підтримувати розділення однієї теми на декілька. Потрібне відстеження всіх незакінчених тем. Потрібна підтримка спілкування безлічі людей на одну тему. Потрібно перевіряти коректність логіки всіх тверджень.

1 Вподобання

блін, лінь робити :cool:

1 Вподобання