Я помітив, що люди з часом забувають негативні емоції. Це відбувається як зі мною, так і з іншими людьми. Ніби мозок намагається себе захистити від поганих думок і тупо видаляє їх із пам’яті.
Вчора мене хтось дуже сильно роздратував, а сьогодні я вже не відчуваю негатива і пробачаю людину. Більшість сварок між людьми нічим не закінчується. З часом люди пробачають один одного. Хоча існує один виняток - коли сварка закінчується вбивством. І навіть в цьому випадку вбивця потім щиро жаліє про скоєне.
Ба більше, з плином часу негативні моменти згадуються з усмішкою. Наприклад, бійка з другом декілька років тому сприймається як нормальна частина дружніх відносин. А історія того, як я зламав руку, взагалі можна розповідати як анекдот.
Із цього всього у мене одне питання - що за хуйня? Чому негатив перетворюється в позитив? Чому ми до цього нормально ставимося?
Давайте уявимо таку ситуацію. Ваш друг зробив дуже поганий вчинок, через що ви на нього образились. І в цей момент я беру магічний пристрій, який вміє зберігати емоції із голови людини. Я зберігаю ваші емоції в той момент, коли ви відчували найсильнішу емоційну біль. Минув тиждень, ви пробачили друга. І тут я вам в голову завантажую ті емоції, які я записав тиждень тому. Ви знову відчули біль, яку вам спричинив вам друг, ніби він знову зробив теж саме 5 хвилин тому. Від цього ви в повній мірі згадали, який ваш друг сволота, і знову на нього образились. Цю процедуру відновлення емоцій я буду проводити кожен день, і ви більше ніколи не зможете пробачити друга.
Якби погані емоції не забувалися, стосунки між людьми закінчувалися би після першої сварки. Бізнеси закривалися би після першого неправильного рішення через втрату лояльності клієнтів. Політики закінчували би кар’єру після першої помилки через втрату підтримки виборців. Люди назавжди би запам’ятовували свої помилки і не вставали би на одні й ті самі граблі знову й знову.
Раніше було краще - міф, який існує тільки через те, що люди запам’ятовують тільки позитивні моменти життя.
Я пропоную боротися з цим. Ми не можемо змінити свою природу і в будь якому разі будемо забувати погані емоції. Але ми можемо усвідомлювати їх і фіксувати у своїй голові або навіть записувати. І потім, перед тим, як пробачати когось, згадувати причину образи. Ви ж не просто так образились раніше. Ви були у повній свідомості, у тверезому стані, ви не божевільний. Тоді чому ви зраджуєте собі, чому перевзуваєтесь? Можливо, ви просто забули, що вчинила вам людина? Саме так, ви забули. І ця скотиняка теж забула, тому й вибачається.
Висновок - не треба нікого пробачати і не треба просити пробачення.